Η Συνομωσία των Ασχέτων

Η Συνομωσία των Ασχέτων

Καθημερινή

Από την Καθημερινή της Κυριακής, 11 Οκτωβρίου 2015.
Αφιερώνεται στο φίλο ΠΑΛ, A Man for All Seasons

Στο άρθρο μου με το τίτλο «Η Συνομωσία των Ασχέτων», που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής της 11-10-2015, επισημαίνω ότι οι γνώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε θέματα τόσον ουσίας όσο και διαδικασίας δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις  των καιρών.

Δέχομαι ότι παρόμοιες προκλήσεις αντιμετώπιζαν και κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά τελικά η έλλειψη ιδεοληψίας επέτρεπε στους επιτελείς να αφομοιώνουν και να εξοικειώνονται με τις προδιαγραφές της σύγχρονης εφαρμοσμένης μακροοικονομικής πολιτικής. Διευκρινίζω επίσης ότι αρκετοί ιθύνοντες της παρούσας κυβέρνησης μπορεί μεν να είχαν τις γνώσεις για τις προηγούμενες θέσεις τους, αλλά στερούνται των προσόντων που απαιτούνται στην εποχή των μεγάλων εξειδικεύσεων.

Η τελευταία ευκαιρία χάθηκε μετα τις εκλογές της 20/9/2015, όταν στους υπουργικούς θώκους των  οικονομικών υπουργείων (με τη  ευρεία έννοια) δεν διορίστηκαν άτομα που,  μαζί με τους υπόλοιπους επιτελείς τους,  θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών. Ελάχιστοι κυβερνητικοί ιθύνοντες  από το 2010 και εντεύθεν συνειδητοποίησαν τη τεράστια σημασία που παίζει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, δηλαδή την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι Έλληνες συνομιλητές σαν ομότιμοι ομόλογοι παρα σαν υποδεέστεροι εντολοδόχοι.

Η τελική απόφαση των Ευρωπαίων δανειστών να επιβάλουν στην Ελλάδα 64 προαπαιτούμενα μέχρι τέλη Νοεμβρίου είναι ένδειξη ότι η Ελληνική κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας και διαπραγματευτικών ικανοτήτων.

Το άρθρο καταλήγει με τη πρόβλεψη η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να βυθίζεται σε ύφεση και το βιοτικό επίπεδο του λαού θα συνεχίζει να καταρρέει, ενόσω η παγκόσμια εικόνα της  Ελλάδας θα αντανακλά την συνομωσία των ασχέτων που την κυβερνά. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Καθημερινής εδώ, μαζί με δύο υποσημειώσεις που παραλείφθηκαν στην  ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

1 Comment

  1. Dagny Taggart says:

    Εξαιρετικό άρθρο – περιγράφει την κατάσταση όπως είναι, δυστυχώς! Κορυφαίο παράδειγμα ασχετοσύνης ήταν η συζήτηση Τσίπρα-Κλίντον στη NY: “Αυτό που μας λέτε, βασικά” είπε ο Κλίντον, είναι ότι οι επενδυτές δεν χρειάζεται να περιμένουν, μπορούν να σας γράψουν μία επιταγή”. Ο Τσίπρας γελάει. “Είναι σημαντικό”, επιμένει ο Κλίντον “διότι ξέρω πολλούς ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και θέλω να είμαι σε θέση να τους πω ότι αυτό είναι το μήνυμά σας.” Ο Τσίπρας όλη αυτή την ώρα πίνει καφέ, ρουφάει τη μύτη του, ανακατεύει τα χαρτιά του και κοιτάει το ταβάνι. “Είστε πολύ ευγενικός και δεν το λέτε ευθέως αλλά βασικά μας λέτε ότι τώρα είναι η ώρα να γίνουν επενδυτικές κινήσεις. Συμφωνείτε;” Το μόνο που έχει να κάνει ο Τσίπρας είναι να πει ναι και να επαναλάβει λίγο-πολύ αυτά που είπε ο Κλίντον. Αρχικά, και χωρίς λόγο, γελάει. Μετά αρχίζει έναν απολύτως ανατριχιαστικό μονόλογο, λέγοντας ότι υπάρχει ένα “ηθικό ενδιαφέρον”

Leave a Reply

Your email address will not be published.